Perkara Yang Rasulullah SAW Takuti Menimpa Umatnya Lebih Daripada Fitnah Ad Dajjal

Sunday, November 6, 2011 0 comments
خَرَجَ عَلَيْنَا رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَنَحْنُ نَتَذَاكَرُ الْمَسِيحَ الدَّجَّالَ, فَقَالَ: أَلَا أُخْبِرُكُمْ بِمَا هُوَ أَخْوَفُ عَلَيْكُمْ عِنْدِي مِنْ الْمَسِيحِ الدَّجَّالِ؟ قُلْنَا: بَلَى. فَقَالَ: الشِّرْكُ الْخَفِيُّ أَنْ يَقُومَ الرَّجُلُ يُصَلِّي فَيُزَيِّنُ صَلَاتَهُ لِمَا يَرَى مِنْ نَظَرِ رَجُلٍ

“Rasulullah SAW pernah keluar bersama kami, sementara kami sedang berbincang - bincang tentang dasyatnya fitnah Al Masih Ad Dajjal. Maka baginda bersabda, “Mahukah aku beritahu kepada kalian tentang sesuatu yang lebih aku takuti menimpa diri kalian daripada Al Masih Ad Dajjal?” Kami menjawab, “Tentu.” Baginda bersabda, “Syirkul Khafi (Syirik yang tersembunyi), iaitu seseorang mengerjakan solat lalu dia menyempurnakan solatnya kerana ada seseorang yang melihatnya.” 

(HR. Ibnu Majah) 


اللّهُمَّ إِنَّانَعُوْذُبِكَ مِنْ أََنْ نُشْرِكَ بِكَ شَيْئًانَعْلَمُهُ وَنَسْتَغْفِرُكَ لِمَا لاَ نَعْلَمُ


Ya Allah, sesungguhnya kami berlindung kepadaMu dari perbuatan syirik yang kami ketahui dan kami memohon ampun kepadaMu terhadap apa yang kami tidak ketahui.

Doakan saya dan kita semua terselamat daripada syirik, riak, sum’ah, ujub takbur, dan sifat – sifat mazmumah. Mudah – mudahan Allah memelihara dan memberikan hidayahNya kepada kita semua.


Wallahualam.

0 comments:

Dengan Nama Allah. Segala puji bagi Allah, kita memujiNya memohon pertolongan dan keampunan daripadaNya, kita berlindung kepada Allah daripada kejahatan diri kita dan kejelekan amalan - amalan kita, barangsiapa yang Allah beri petunjuk, tidak ada yang dapat menyesatkannya, dan barangsiapa yang Allah sesatkan, maka tidak ada yang dapat memberinya petunjuk.

Aku bersaksi bahawa tidak ada yang berhak diibadahi dengan benar kecuali hanya Allah semata, tidak ada sekutu bagiNya, dan aku bersaksi bahawa Muhammad adalah hamba dan utusan Allah
There was an error in this gadget

Friends

 

©Copyright 2011 My Life & Love | TNB